Forum Winter Storm Polska Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Jedzonko

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:59, 11 Sie 2009 Temat postu:

Nie no kalafior namoczyłem razem z innymi warzywami w roztworze solnym 3l wody z 3/4 szklanki soli. A potem w trakcie pasteryzacji trochę zmiękł a i wiadomo że zalewa octowa tez zmiękcza kalafior. Nie polecam gotowania kalafioru bo się w takim słoiku normalnie rozleci. Z tym spieprzeniem ogórków to nie przesadzaj DS. Ta przecież taka sałatka jest prosta do zrobienia a efekt końcowy rewelacyjny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Viento
Obieżyświat
Obieżyświat


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 996
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Neverland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:49, 24 Sie 2009 Temat postu:

Znalazłam świetną stronę z przepisami, informacjami o kuchniach świata i zdrowym odżywianiu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Jeżeli wejdzie się w zakładkę "przepisy" to po prawej stronie jest bardzo przejrzysta wyszukiwarka (przepisy na różne dania / z różnych kuchnii).

Wczoraj Tomek zrobi [link widoczny dla zalogowanych]. Wyszła super, oczywiście po drobnej modyfikacji przepisu - zamiast 1 ząbka czosnku - dwa, 1/2 cebuli i 1/3 pora zamiast całych i więcej pomidorów. Acha, i ten przepis jest najwyraźniej na 3-4 osoby, bo wychodzi tego bardzo dużo.


EDIT:
Teraz jest sezon na cukinię - polecam placki z cukinii:

Składniki na 2 osoby:
- 1 mała cukinia
- dwa jajka
- trochę mleka
- mąka pszenna
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

Cukinię trzeba obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać resztę składników, wymieszać. Ciasto powinno być bardziej gęste niż ciasto na naleśniki. Smażyć tak jak naleśniki.

Do tego polecam sałatkę z pomidorów: pomidory + jakikolwiek sos knorra do sałatek.

Całość robi się w 20 - 30 minut.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:27, 24 Sie 2009 Temat postu:

Placki z cukinii wychodzą zapewne dobre. Ja próbowałem swego czasu placki z bakłażanów, też jako odmienne placki od naszych typowych ziemniaczanych wyszły świetnie a przepis ten sam tylko właśnie bakłażany zamiast cukinii. A ja całkiem niedawno zrobiłem sobie szaszłyki, ot takie proste , bo posiadam grilla elektrycznego, którego montuję czasami na balkonie a że balkon wielki jak taras to czasami cośik tam się upichci na półdworze. Zwykły boczek wędzony jakie 0,5 kilo 1 papryka 2 cebule i 2 kiełbaski a pokrojone to wszystko w kostkę dało jakie 25 szaszłyków oczywiście okraszone jakąś tam przyprawką. Kombinacji jak zwykle takich nadziewców na patyczku zapewne jest i ze milon Very Happy

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Pon 18:29, 24 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 28 Paź 2007
Posty: 3628
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:35, 24 Sie 2009 Temat postu:

edit:

Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Pią 16:01, 03 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Viento
Obieżyświat
Obieżyświat


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 996
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Neverland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:09, 25 Sie 2009 Temat postu:

To jest klasyczne leczo, nie bigos Wink

Leczo z cukinii jest pycha. Ja robię je tak:

Kiełbasę i parówki kroję na kawałki i podsmażam razem z cebulą i czosnkiem. W innym garnku podgotowuję cukinię, jodcedzam ją jak jest prawie miękka, dodaję paprykę i pomidory w puszcze (można dać normalne jak komuś się chce je obierać ze skórki i kroić) i gotuję jeszcze trochę z sola i pieprzem, pod koniec gotowania dodaję kiełabsę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cameloth
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 7:17, 26 Sie 2009 Temat postu:

Ja się jeszcze odwołam do tych śledzi fermentowanych Smile Mnie tam wyglądają ładnie,nie wiem jak smakują, ale myślę,że nie mogą być tak ohydne, ja tam lubię wszelkie potrawy z ryb Smile Można to dostać gdzieś u nas ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 11:53, 26 Sie 2009 Temat postu:

Niestety u nas nie widziałam nigdzie surströmminga... W sensie, wcale nie żałuję, bo smród taki, że głowa mała. Szwedzi nie mogą otwierać tych puszek w mieszkaniach, jest taki jakby nieoficjalny zakaz, bo wtedy cała kamienica cierpi. Wink
Smak mają słonawy... Tak można to najprościej określić. Jest wielu ich zwolenników, więc nie przeczę, że i komuś tutaj mogłyby przypaść do gustu. Wink Ja jednak się już wstrzymam, raz mi wystarczył, hehe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 13:01, 26 Sie 2009 Temat postu:

Jeśli takiego śledzika wyjmiemy z puszki, zostawimy aby się trochę przewietrzył to pozbywa się chociaż trochę tego zapachu? Czy raczej nie ma szans i cała kanapka wali na 100km, pomimo, że znajduje się na niej zaledwie kilka małych kawałków ryby?
Podobnie jak Cameloth jestem rybożercą, uwielbiam ryby w każdej postaci, nie przepadam zbytnio za owocami morza, wyjątkiem są krewetki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 13:09, 26 Sie 2009 Temat postu:

Powiem tak. Otworzyliśmy te puszki w piątek, a jak wyjeżdżałam tydzień później, w następny piątek, to jeszcze śmierdziało, jak się przechodziło koło tego miejsca. Najwyraźniej komuś spadł kawałek i sobie leżakował w trawie. Za to śledź w kanapce pokrojony na kawałki nie śmierdzi, dopóki się go nie zbliży do nosa. Wink Ale ryba sama w sobie nie traci tego smrodku, niestety.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Metalflower
High Priestess of Rome
High Priestess of Rome


Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 2550
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Vinland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:55, 26 Sie 2009 Temat postu:

Gotowanie nie jest moją domeną, ale ostatnio popisałam się w kuchni. Samodzielnie zrobiłam pyszny makaron z kurczakiem i z sosem brokułowym. Nie byłaby to wielka filozofia, gdybym tego kurczaka nie musiała najpierw od podstaw przygotować. Ubabrałam się po łokcie, ale warto było. Taki makaron to obecnie moja ulubiona potrawa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Madeline
Personal Photographer
Personal Photographer


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:17, 26 Sie 2009 Temat postu:

Viento napisał:
Znalazłam świetną stronę z przepisami, informacjami o kuchniach świata i zdrowym odżywianiu:
[link widoczny dla zalogowanych]

Super portal, genialna grafika więc bardzo czytelna stronka, już widziałam kilka fajnych przepisów więc na pewno będę z niej korzystać, dzięki Viento Very Happy

Metalflower napisał:
Samodzielnie zrobiłam pyszny makaron z kurczakiem i z sosem brokułowym. Nie byłaby to wielka filozofia, gdybym tego kurczaka nie musiała najpierw od podstaw przygotować. Ubabrałam się po łokcie, ale warto było. Taki makaron to obecnie moja ulubiona potrawa.

Wiem, że nie przepadasz za gotowaniem, więc pozwolę sobie pogratulować przygotowania pysznego dania Razz A że uwielbiam wszelakie wariacje makaronowe, to ja poproszę o przepis Cool

Apropos wariacji makaronowych, ostatnio mam mało czasu na wszystko, więc zrobiłam na obiad penne z wędzonym łososiem i sosem serowym na gorąco, pychota, polecam Rolling eyes Wyglądało to tak: [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Madeline dnia Śro 22:19, 26 Sie 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:16, 26 Sie 2009 Temat postu:

A to ciekawe z tym śledziem fermentującym, bo wcześniej nie słyszałem o tym. Ciekawe jaki to smak. Wnioskuję z tych wypowiedzi że to surowy śledź zapakowany do puszki ze słoną wodą morską. Ale tam na północy maja swoje przysmaki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 23:19, 26 Sie 2009 Temat postu:

Ja z kolei zrobiłam dzisiaj zapiekaną Carbonarę Mr. Green
Nie próbowałam, ale podobno pysznie wyszło.

Makaron z kurczakiem i brokułami jest w pierwszej piątce moich ulubionych, z łososiem nigdy nie próbowałam, jakoś nie mogłam się przekonać do połączenia ryby z tym sosem. Nie mniej jednak kiedy będę już mogłą pozwolić sobie na odrobinę nabiału to zaryzykuję Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cameloth
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 8:18, 27 Sie 2009 Temat postu:

Jeśli chodzi o owoce morza to uwielbiam wszystko, anchois jem z puszki widelcem bez chleba, to samo małże itp. Jak jem pizze to tylko z owocami morza. Muszę dorwać gdzieś te śledzie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Czw 11:17, 27 Sie 2009 Temat postu:

Jakbym wiedziała, że tu będzie tylu zapaleńców na cuchnącego śledzia, to bym przywiozła ze sobą do Polszy. xD O, mogłabym wziąć kiedyś na koncert, otworzylibyśmy w tłumie, ci co twardsi zostaliby, a reszta uciekła, i mielibyśmy Tarję tylko dla siebie. Mr. Green
Hm, to był plan A, plan B przewiduje skutki uboczne, tzn. że Tarja też by uciekła...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 11:41, 27 Sie 2009 Temat postu:

Dark Rose myślę, że plan A byłby dosyć skuteczny, więc korki w nos i heja! Po wymieceniu znacznej części publiczności, stalibyśmy przy barierkach jak świnki z korkami w nosie, ku zdziwieniu Tarji, która zapewne pomyslałaby "What the Fuck Is Going On?" Mr. Green Mr. Green Mr. Green
W międzyczasie ktoś musiałby chyba wynieść puszkę wraz z jej "cenną" zawartością Mr. Green

Yyyyy zaraz pewnie ktoś mnie ściągnie za offtop.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Incognito
Der Besuch der alten Dame
Der Besuch der alten Dame


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 1514
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraina Tysiąca Jezior
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:46, 27 Sie 2009 Temat postu:

... i za brzydkie wyrazy... Mr. Green

Jak nic Tarja by uciekła (ja też!, śledzie, fuj!)... aczkolwiek pomysł dobry, tylko wart dopracowania! Kombinujcie kombinujcie, dobrze Wam idzie! Mr. Green

A co do jedzenia, to jak czytam i oglądam te Wasze wypieki/wysmażki/etc, to ślinotoku dostaję...

Co do cukinii, to ona jest tak dobra, że można jeść ją samą i ze wszystkim. Mój ulubiony sposób na cukinię to po prostu smażenie jej w panierce na patelni - cienkie plastry, tak 0,8 cm, obtoczone w jajku i bułce tartej, no i posolone. Ach, mniam mniam.

Ostatnio też lubię z warzywkami - cukinia, marchewka, pietruszka (natka i korzeń), pomidor, ziemniaczki, pokrojone, doprawione i np. z kaszą gryczaną... pycha...

Cukinię dodaję też do jajecznicy, choć nie wiem, czy to wtedy jeszcze jest jajecznica... ;p bo cebulka, plasterki ziemniaczka, ser żółty... Razz
W wersji mięsnej występuje dodatkowo boczek, kiełbaska, parówka, czy co tam kto lubi... a potem to keczupem i smacznego!

A tak w ogóle uważam ten temat za zbyt torturujący... ;p Dlaczego? Bo lubię jeść a nie pichcić! ;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Metalflower
High Priestess of Rome
High Priestess of Rome


Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 2550
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Vinland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:52, 27 Sie 2009 Temat postu:

@Inco: Ja też nie lubię gotować, ale czasami w przypływie fantazji kulinarnej przyrządzam coś pysznego, np. sałatkę z kapusty pekińskiej z tuńczykiem.

[link widoczny dla zalogowanych]

IMO gotować jest przyjemnie tylko wtedy, gdy jest dla kogo to robić. :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Daraena
Entuzjasta
Entuzjasta


Dołączył: 25 Sty 2009
Posty: 643
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:36, 27 Sie 2009 Temat postu:

Jak mogłaś! Wszystko, co ma w składzie tuńczyka, jest moim przyjacielem. W ramach odkupienia wysyłasz mi jutro coś takiego w paczce ;P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Metalflower
High Priestess of Rome
High Priestess of Rome


Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 2550
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Vinland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:20, 27 Sie 2009 Temat postu:

Paczką sałatki nie wyślę, bo się zeschnie, ale we wrześniu zapraszam do Warszawy na świeżą. ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następny
Strona 14 z 18


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin