Forum Winter Storm Polska Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Jedzonko

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 22:37, 16 Gru 2009 Temat postu:

A ja w weekend biorę się za pieczenie tradycyjnych szwedzko-fińskich pierniczków (szw. pepparkakor, fiń. piparit), w zeszłym roku wyszły fajne, więc teraz też postanowiłam się pobawić. :]
Dodatkowo kupiłam w Suomi 3 nowe foremki - Muminka i renifery. Mr. Green Mr. Green Mr. Green Rose będzie się bawić.

Oczywiście dam zdjęcia jak będzie po wszystkim. Wink Już wiem, że duuuużo czasu mi to zajmie, ale raz w roku można się poświęcić. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cornelia
Little Musician
Little Musician


Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 1227
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:08, 17 Gru 2009 Temat postu:

Rose, a pochwalisz się może przepisem? Wink
Aż sama ochotę mam coś porobić w kuchni ostatnio Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Sob 16:09, 19 Gru 2009 Temat postu:

SZWEDZKIE PIERNICZKI "PEPPARKAKOR"

3 dl miodu
4 dl cukru
350 g masła
3 dl kremówki
1 1/2 łyżki imbiru
1 1/2 kg mąki
1 1/2 łyżki cynamonu
1 łyżka mielonych goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta.
Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta.
Dodawać stopniowo mąkę, tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji.
Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki.
Następnego dnia rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i wsadzić do gorącego piekarnika.
Piec przez 10-15 minut w 175 stopniach aż się zrumienią.
Gotowe pierniczki można udekorować lukrem.
Z podanych składników uzyskamy około 500 pierniczków.

Takie zdjęcie z internetu:
[link widoczny dla zalogowanych] ^^

Ja się biorę dzisiaj za pieczenie. :]


Ostatnio zmieniony przez Dark Rose dnia Sob 16:28, 19 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:01, 19 Gru 2009 Temat postu:

Pierniczki fajne, jeśli da rady takie wzornictwo utrzymać, kształciki wyszły piękne. A to może teraz ja? Otóż potrawa z serii "Ryby są najlepsze' Mr. Green Szczupak w 5 serach z warzywami, bo takie coś mi wczorajszego popołudnia wyszło. przypadkiem, bo chciałem zrobić cosik inniejszego ze szczupakiem posiadanym akurat, to świetne danie, lekkie i smaczne. Potrzebujemy :

1 kg ryby (filetów najlepiej, ja tu użyłem szczupaka)
1 cebulę
1 pomidor
1 jajko na twardo
1 paprykę
sos do makaronu 4 sery (Winiary)
trochę sera potartego na grubych oczkach
pieprz
paprykę mieloną
koperek w kostce
przyprawę do ryby
śmietana

Otóż kroimy rybę w kawałki, posypujemy przyprawą do ryb, wkładamy do posmarowanej tłuszczem brytfanki, nakładamy warzywka (może być inna kompozycja) W między czasie robimy sos z torebki dodając koperek i śmietanę oraz przyprawy. Zlewamy to wszystko do brytfanki posypujemy startym serem (stąd nazwa 5 serów). Wkładamy brytfankę do piecyka o 180 st i zapiekamy jakie 30 min. Na koniec warto posypać to coś słodką papryką. Fajny delikatny smak wychodzi tego wszystkiego, naprawdę Wink

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 17:48, 20 Gru 2009 Temat postu:

O, Kreuz, aż ślinka leci na widok tej rybki, wielkim plusem jest ten serowy sos, bo uwielbiam sery. Mr. Green

A ja wczoraj zaczęłam piec pierniczki, ale coś mi nie szło, wkurzałam się i irytowałam, dlatego zrobiłam tylko część, a resztę dokończyłam dzisiaj, już na spokojnie i pięknie wyszło. :] A oto efekty:

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katarzyna
Lady of Dreams
Lady of Dreams


Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 2567
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Théâtre des Vampires, Paris
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:13, 20 Gru 2009 Temat postu:

@Dark Rose: Zainteresował mnie Twój przepis na te pierniczki. Smaczne są? Bo się zastanawiam, czy może zrobić... Hmm Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 19:52, 20 Gru 2009 Temat postu:

Są to pierniczki imbirowe - jak dla mnie pychota. No i prosto ze Skandynawii. Mr. Green A jak komuś się nie chce samemu robić, albo chce zobaczyć, czy warto, to wystarczy pojechać do IKEI i kupić paczkę pepparkakor - smak taki sam jak z tego przepisu, tylko są jakoś ładniej, równiej wypieczone. ^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anarie
Princess of Persia
Princess of Persia


Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 1412
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z krańca świata
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:57, 20 Gru 2009 Temat postu:

A wiesz, Rosie, że spróbuję tych pierniczków ;P zabieram się jutro za nie^^ narobiłaś mi smaka, uwielbiam pierniczki xD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 20:18, 20 Gru 2009 Temat postu:

Tylko pamiętajcie - CIASTO NA PIERNICZKI ROBIMY DZIEŃ WCZEŚNIEJ! To bardzo ważne! Wstawiamy do lodówki na noc i robimy następnego dnia. Bo inaczej będzie się źle wałkować, kształty będą się rozrywać przy wyjmowaniu, ogólnie nie polecam robienia ciasta i pieczenia w jednym dniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anarie
Princess of Persia
Princess of Persia


Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 1412
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z krańca świata
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:20, 20 Gru 2009 Temat postu:

Zapamietamy zapamiętamy^^ a i pomóż mi rozszyfrować skrót dl bo za nic nie mogę skapować o co chodzi.
I czy masz jakiś konkretny rodzaj miodu, który najlepiej się do tego nadaje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lucr0m
The Phantom of the Opera
The Phantom of the Opera


Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 1264
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:26, 20 Gru 2009 Temat postu:

Dl to decylitr czyli 0,1 litra...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 20:29, 20 Gru 2009 Temat postu:

1 dl = 1 decylitr = 100 ml

Miód musi być lejący, może być lipowy, wielokwiatowy. Nie ma to raczej specjalnego znaczenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katarzyna
Lady of Dreams
Lady of Dreams


Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 2567
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Théâtre des Vampires, Paris
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:27, 22 Gru 2009 Temat postu:

@Dark Rose: Czy to ciasto na te pierniczki miało być kruche? Bo mi i mamie takie wyszło :/ Coś pochrzaniłyśmy, ale nie wiem, czy to miało jakiś wielki wpływ na konsystencję gotowego ciasta, więc się wolę spytać
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 22:51, 22 Gru 2009 Temat postu:

Jak się robi identycznie wedle przepisu podanego przeze mnie powyżej, to wychodzi tak, jak powinno wyjść. W sumie ono jest dość kruche zaraz po zrobieniu, ale jak się do lodówki odstawi na noc to następnego dnia jest takie akurat, nawet trochę twardsze, więc trzeba pougniatać. A zrobiłaś je dzisiaj, czy wyszło takie już właśnie następnego dnia? I jeszcze pytanie, jaką użyłaś mąkę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katarzyna
Lady of Dreams
Lady of Dreams


Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 2567
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Théâtre des Vampires, Paris
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:31, 22 Gru 2009 Temat postu:

Dzisiaj zrobiłam, ulepiło się, ale i tak jest trochę pękające. Zastanawiam się, czy będzie się dało je jutro rozwałkować. Mąki użyłam tortowej Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie, bo inaczej to nie wiem co Już się napaliłam Razz

Ostatnio zmieniony przez Katarzyna dnia Wto 23:33, 22 Gru 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 23:37, 22 Gru 2009 Temat postu:

Aaa to spokojnie, dzisiaj ma prawo takie być. Jutro jeszcze trochę będzie kruche, ale nie zrażaj się, trzeba po prostu ostrożnie rozwałkować. :] Z Twojego opisu wydaje mi się, że wszystko jest, jak być powinno. Ale wyjmij je jutro z lodówki tak ze 2 godziny wcześniej, żeby nie było tak super twarde, bo ciężko będzie je uformować. Będzie dobrze. I pochwal się później oczywiście jak wyszło. ^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lokstar Val Hallen
Northern Navigator
Northern Navigator


Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:00, 23 Gru 2009 Temat postu:

Święta to tradycyjnie okres wielkiego obżarstwa... Dla mnie szczególnie, bo na korzyść ryb mógłbym zrezygnować z czegokolwiek innego Razz

Ciekawym bardzo jakie ryby królują na Waszych świątecznych stołach? Czy jest to tradycyjny karp? U mnie karp wystepuje tylko symbolicznie, na specjalne życzenie Taty, w galarecie... Rybka do smażenia, czy pieczenia jak kto woli, to już od kilku pstrąg Mr. Green

A może coś z egzotyki? Poprzednie święta z konieczności spędzałem w Anglii i to akurat do mnie należało przygotowanie 'głównej' ryby... Karpia w polskich sklepach zabrakło już dawno, O pstrągu nie było co marzyć... Łosoś wyglądał jakoś nieciekawie... Więc poszedłem na całość i kupiłem steki z rekina Gives thy a finger

A jak to wygląda u Was?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 11:52, 24 Gru 2009 Temat postu:

Jako że ryby to moje życie, więc karp w mojej wersji na święta, bo rzadko robię rybę w galarecie. Własnoręcznie złapany nad wodą i zrobiony wczoraj wieczorem Wink

[link widoczny dla zalogowanych]

A tak w ogóle to życzę smacznych świąt, ale nie obżerajcie się za bardzo, bo to nie zdrowo a najbliższy koncert by ten nadmiar zrzucić czy wytrzepać z siebie dopiero w przyszłym roku (no chyba że ktoś tańczy w święta pogo czy tam inne walczyki)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dark Rose
Kadotettu Pohjalan Tähti
Kadotettu Pohjalan Tähti


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 2386
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Sob 13:14, 26 Gru 2009 Temat postu:

A ja znowu z cyklu "skandynawskie święta", tym razem przepis na szwedzkiego grzańca (glögg). Zapomniałam wcześniej wrzucić, przypomniało mi się niedawno, jak sama zaczęłam gromadzić składniki. No ale do rzeczy, przepis bardzo prosty:

- duża szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu,
- ok 15 goździków
- 1/3 paczki migdałów
- 1/3 paczki rodzynek
- 1 litr soku porzeczkowego
- plus 0.5 litra winka do smaku

Wszystko razem wrzucamy/wlewamy do garnka, podgrzewamy, czekamy aż ciut przestygnie (najlepiej godzinkę bo wtedy rodzynki pęcznieją i oddają smak) i podgrzewamy jeszcze raz - tuż przed podaniem. :]

Ja zawsze robię podwójną porcję wszystkiego, wychodzi cały wielki garnek - a i tak jeszcze się domagają. Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 20:54, 26 Gru 2009 Temat postu:

Co prawda obiecałam sobie, że przez święta nie będę sterczała przy kompie, ale wpadłam tylko zobaczyć co słychać Mr. Green

Kreuz karpik wygląda super, lepiej niż karp w galarecie mojej teściowej Mr. Green Który wyglądał na tyle nieciekawie, że skusiła się na niego tylko babcia na swoich zresztą imieninach.
W tym roku święta u teściów i jak widać przeżyłam, jestem cała i szczęśliwa w domku Mr. Green Na imieniach skutecznie się znieczuliłam winem i zjadłam całą górę ciasta:P O dziwo nic mi nie jest Mr. Green

Dark Rose ten grzaniec brzmi bardzo apetycznie, chyba zrobię na sylwestra. Szampana nie znoszę i nie piję nawet symbolicznie. Mogłabyś opisać jak ten grzaniec smakuje? Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18  Następny
Strona 16 z 18


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin