Forum Winter Storm Polska Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Jedzonko

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Paramour of Mephisto


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:29, 24 Cze 2009 Temat postu:

Cukinia sama w sobie jest pyszna i każda kombinacja wychodzi świetnie! Ja preferuję z kukurydzą, papryczką i drobno pokrojoną piersią z kurczaka. I nie ugotowanie tylko duszone. Podlane troszkę rosołkiem. Pychota wychodzi!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:52, 24 Cze 2009 Temat postu:

Cukinia sama w sobie nie jest smaczna, chyba że ktoś ja dopichci, osobiście jeno ten specjał stosuję, jako marynowany do słoika w occie, wtedy przy odpowiedniej zalewie, rozpływa się w ustach. A wiem skąd Kaśka_Tarja ma zamiłowanie do tej kukurydzy Mr. Green Za dużo wyjadała ojcu na rybach z puszki tego specjału, gdy ryby nie brały,a potem nie było co założyć na haczyk jak ryby brały Rock ya
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Paramour of Mephisto


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:07, 24 Cze 2009 Temat postu:

No i masz ci los. Złapałeś mnie ^^ Taa, zamiłowanie do kukurydzy wtedy się pojawiło i trwa do dzisiaj. Właściwie nie znam potrawy z kukurydzą, która by mi nie smakowała :P Ale nie, małe sprostowanko, zawsze coś w tej puszcze zostawiałam w razie gdyby rybką się coś odwidziało i zechciały ją jeść :P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Black Day
Entuzjasta
Entuzjasta


Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 561
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nightwish Place
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:56, 24 Cze 2009 Temat postu:

Cukinia? Hmm... Nie mam pomysłów na dania z nią w roli głównej, bądź drugoplanowej, dlatego nie pamiętam nawet smaku
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shego!
Zaangażowany
Zaangażowany


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Działdowa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:47, 25 Cze 2009 Temat postu:

Jak pojadę do babci to się najem cukinia, że hoho Smile
I tak jak Wy kocham truskawki.
Krecik też Wink (co ja mam z tym Krecikiem??)

Często odwiedzam bloga [link widoczny dla zalogowanych]
I parę przepisów:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Te ostatnie z malinami, ale czy ktoś powiedział, że nie można zrobić z truskawkami Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tristos
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 395
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gniezno
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 18:07, 25 Cze 2009 Temat postu:

Truskawki to moje ulubione owoce zaraz po brzoskwiniach. Lubię je w każdej postaci. Najlepsze są oczywiście wprost z krzaczka (jak to mówią w niektórych reklamach Razz ). Póki jest czas to oczywiście się nimi zajadam. Jednak żeby nie być zdziwionym to w domu zaprawiam je i konsumuję zimą. Nie ma nic lepszego niż otworzyć słoik pełen tych owoców kiedy mróz szaleje za oknem i dodać do budyniu śmietankowego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
OperowyTomek
Przechodzień
Przechodzień


Dołączył: 07 Lut 2009
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Garwolin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:33, 03 Lip 2009 Temat postu:

Mhm...tak samo jak Ty uwielbiam przyprawione jedzenie-lazania(typowo włoski obiad).
Ale też uwielbiam owoce(i niektóre warzywa)

Luna napisał:
O jedzonku mogłabym pisać dłuuugo i namietnie Very Happy Lubie włoską kuchnię czyli pizze i wszystkie te makarony, lazanie i inne takie.

Z "żołądka" mi to wyjęłaś Very Happy

Black Day napisał:
Cukinia? Hmm... Nie mam pomysłów na dania z nią w roli głównej, bądź drugoplanowej, dlatego nie pamiętam nawet smaku

Lecho-taaak! lecho, w tym daniu cukinia zgrywa ważną rolę! Moja mama często robi lecho na obiad-pycha. Little thongue man
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Paramour of Mephisto


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:59, 03 Lip 2009 Temat postu:

@OperowyTomek
Ogólnie jestem bardzo tolerancyjna, naprawdę. I na wiele rzeczy mogę przymknąć oko. Ale, kurka wodna, napisanie 3(!) postów pod rząd w zaledwie kilkuminutowych (!) odstępach czasu jest już lekką przesadą! Pilnuj się następnym razem!


Ostatnio zmieniony przez kaska_tarja dnia Pią 17:00, 03 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Madeline
Personal Photographer
Personal Photographer


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:48, 14 Lip 2009 Temat postu:

Jakiś czas temu toczyła się tu dyskusja na temat szpinaku. Ja jako jego fanka postanowiłam dziś się pobawić w kuchni i zrobiłam zupę szpinakową Very Happy Wyszła mi naprawdę wybornie (tak mówili ci, co jedli Wink). Poza tym udekorowałam ją odpowiednio i fajnie się prezentowała - z listkiem świeżej bazylii i groszkiem ptysiowym.
Odpowiednio przyprawiony szpinak to prawdziwy rarytas. Na wykwintny obiadek dla gości w sam raz Cool Polecam wszystkim. Na dowód mojej pracy fotka: [link widoczny dla zalogowanych]

A niedługo zrobię spaghetti ze szpinakiem Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Viento
Obieżyświat
Obieżyświat


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 996
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Neverland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 8:07, 15 Lip 2009 Temat postu:

Mogłabyś dać mi przepis na zupę szpinakową i na to spaghetti?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mila
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 1048
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:17, 15 Lip 2009 Temat postu:

Łaaaał! No nie powiem... Wygląda przepysznie. Smile
Nigdy nie miałam zbyt częstej okazji jedzenia potraw ze szpinakiem, bo kiedy mieszkałam z rodzicami, to nikt za nim nie przepadał. Ale pamiętam jak kiedyś mama zrobiła zupę, to się zajadałam. Smile I potwierdzam... Odpowiednio przyprawiony jest naprawdę smaczny! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ashka
Elf Folk
Elf Folk


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 1192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:47, 15 Lip 2009 Temat postu:

Ja uwielbiam szpinak z ubitymi ziemniakami z masełkiem Smile Czasem daję też do naleśników. Przyłączam się do prośby o przepis - zupa pewnie też by mi zasmakowała.
Ja ugotowałam ostatnio wielki gar chilli con carne i zajadaliśmy się przez dwa dni, a przepis (bardzo prosty) wzięłam z "Biedronkowej" gazetki ^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Madeline
Personal Photographer
Personal Photographer


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:44, 16 Lip 2009 Temat postu:

@Viento, Mila - ależ proszę bardzo dziewczyny, z przyjemnością Wink

Przygotowując zupkę szpinakową, korzystałam z tego przepisu: [link widoczny dla zalogowanych] Jednak wprowadziłam kilka modyfikacji, m.in. dałam więcej szpinaku i to mrożonego (ok. pół paczki), więcej czosnku (bo lubię Wink) i nie przecierałam go przez sito (bym siedziała całą noc), a jedynie przetarłam ziemniaka - szpinak mrożony już jest drobniutki, jak ktoś chce może zmiksować.

Natomiast przepis na spaghetti ze szpinakiem, który podobno jest super (znajomi próbowali) znajduje się tu: [link widoczny dla zalogowanych]
Jeszcze go nie wypróbowałam, ale uczynię to już niedługo Smile
Jakbyście zrobiły obiadek z któregoś z przepisów, to koniecznie dajcie znać, jak wyszedł Wink

@Aska, a co to jest "chilli con carne" i jak smakuje? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mila
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 1048
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 23:39, 16 Lip 2009 Temat postu:

O super! Dzięki Madeline!
Jak znajdę chwilę wolnego czasu to najpierw zrobię zupęSmile Nie wiem, czy mi wyjdzie, ale na pewno spróbuję:p

I także dołączam się do prośby o napisanie czegoś więcej o tym "chili con carne". Czy to coś typowo hiszpańskiego? Nie słyszałam nigdy o "chili z mięsem".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ashka
Elf Folk
Elf Folk


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 1192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 23:44, 16 Lip 2009 Temat postu:

To jest rodzaj gulaszu z boczkiem, mięsem mielonym, papryką i pomidorami. Super jest to, że można doprawić potrawę w zależności od wytrzymałości danej osoby - mi np. wystarczy jedna łyżeczka chili a inni potrzebują trzech. Niedoprawione chilli con carne smakuje trochę jak leczo(tylko lepiej :P), ze względu na dużą ilość czosnku i cebuli oraz wędzony boczek jest po prostu przepyszne Smile Od teraz to będzie dla mnie stała pozycja obiadowa. W sobotę będę miała więcej czasu to przepiszę przepis.

Edit.
Trochę mi się przeciągneło z przepisem. Ale oto i on - zachęcam do wypróbowania^^

Składniki dla 4. osób
500g mielonego mięsa, 200g wędzonego boczku, 2 puszki fasoli, 2 puszki pomidorów, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 2 czerwone papryki, 3 łyżki chili w proszku

Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu. Kiedy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony w plaserki czosnek i paseczki papryki, i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy mielone mięso i chili, a potem pomidory i fasolę. Danie gotujemy powoli przez 60minut, doprawiamy do smaku przyprawami.

Moje modyfikacje Smile
Nie cierpię fasoli więc zamiast niej dodałam 500g pieczarek(w tym samym czasie co papryka) i wg mnie danie zyskało na tym. Ja doprawiałam ziołowym pieprzem, estragonem, słodką papryką i czosnkiem. Poza tym dałam dwie główki a nie pięć ząbków czosnku. Trochę bałam się pomidorów z puszki ale smakowały całkiem dobrze, ale teraz pomidory są tanie więc chyba lepiej kupić kilogram, obrać i dodać świeże.


Ostatnio zmieniony przez Ashka dnia Pią 20:22, 24 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 17:21, 10 Sie 2009 Temat postu:

A ja zrobiłem tydzień temu sałatkę marynowana do słoików. Całe życie w sumie szukałem optymalnego przepisu by wyszła słodko kwaśna, tak jak chciałem i wreszcie w tym roku mi wyszła(dostałem przepis od sąsiadki;) ). Składniki jak to sałatka: ogórki, papryka, cebula,pomidory, kalafior, przyprawy. Całość musiała pomoczyć się 12 godzin w misce w roztworze solnym a potem do słoików + zalewa octowa z cukrem i przyprawami. Dziś zapróbowałem. Masakra smaku...

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 22:25, 10 Sie 2009 Temat postu:

Kreuz muszę przyznać, że rewelacyjnie to wygląda! Mr. Green Ile takie przetwory u Ciebie wytrzymują?

Ja jestem dzisiaj szczęśliwa, bo wreszcie mogłam zjeść coś stałego, mianowicie bułkę przenną z masłem, nie licząc kleiku ryżowego i odżywczych płynów aptecznychm, które już mi uszami wychodzą i zbiera mi się po nich na wymioty.
Jutro gotowana pierś kurczaka i marchewka juuupii Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:31, 10 Sie 2009 Temat postu:

Takie przetwory to zapewne i z rok wytrzymają. No ale jak mi się wszyscy rzucą na te przetwory to tak z 3 miechy i tego już niema.(a tej wiosny i tego lata zrobiłem jakie 120 słoików , odpowiednio ryb, ogórków, sałatek, kompotu z czereśni, pomidorów marynowanych i in. Tak mnie naszło z racji wolnego czasu) A to masz Dark Side nieciekawie z tymi potrawkami swoimi Sad Życzę Ci rychłego powrotu do zdrowia i rozkoszowania się smakiem ulubionych potraw.

Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Pon 22:38, 10 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Paramour of Mephisto


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:11, 10 Sie 2009 Temat postu:

Takie małe a cieszy :P Ja poszukuję ostatnio jakiegoś dobrego przepisu na sałatkę z ryżem. Najlepiej taką bez kurczaka. Macie może jakieś pomysły? Byłabym bardzo wdzięczna Smile

Kreuz, jeśli można spytać - jak przygotowałeś kalafior do swojej sałatki? Dodałeś go tylko ugotowanego/sparzonego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 23:19, 10 Sie 2009 Temat postu:

Ehh zjadłabym tej sałatki Mr. Green Nie ma jednak szans abym coś takiego zrobiła. Ja potrafię spieprzyć nawet ogórki małosolne Gives thy a finger
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 16, 17, 18  Następny
Strona 13 z 18


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin