Forum Winter Storm Polska Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Jedzonko

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:55, 18 Paź 2008 Temat postu:

No świetnie Madeline i Metalflower że wzięłyście się za robienie ciast :supz: Ale szkoda że nie opisaliście efektu końcowego Sad Jakieś zdjątko udanego ciasta to maximum perwersjum dobrej gospodyni Boo hoo! Wszak nawet Tarja w "Leaving you for me" gotowała pyszna zupkę Very Happy I tam wszystko widać. Notabene Martin nie wszamał tej zupki i przez to nie zrobił kariery i odpłynął w siną dal Wyszły wam te cudowne wypieki ? Mr. Green

Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Nie 0:15, 19 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Madeline
Personal Photographer
Personal Photographer


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:22, 18 Paź 2008 Temat postu:

Kreuzburg napisał:
Jakieś zdjątko udanego ciasta to maximum perwersjum Wyszły wam te cudowne wypieki ?


Jeszcze się pytasz, Kreuz? Mr. Green Moja szarlotka jest zabójczo pyszna, a zdjątka niestety nie dodam, bo szarlotki... prawie już nie ma Razz A Metalflower też się z pewnością świetnie ciasto udało. Jakbyśmy się razem zebrały do pieczenia naszych ciast, to efekt byłby taki, że byś rozpłynął się w rozkoszy smaku. Pozostaje Ci jedynie żałować, że póki co nie możesz wziąć udziału w tej naszej słodkiej uczcie :supz:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Metalflower
High Priestess of Rome
High Priestess of Rome


Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 2550
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Vinland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 0:27, 19 Paź 2008 Temat postu:

Co za pytanie, Kreuzi. Z placka nie został nawet okruszek.

Cry_Wolf napisał:
To co za tydz. jeszcze jedno upieczesz na wyprawę co nie

Żaden problem. Ale będziecie musieli je potem zjeść :)

Madeline napisał:
Jakbyśmy się razem zebrały do pieczenia naszych ciast, to efekt byłby taki, że byś rozpłynął się w rozkoszy smaku.

Maggie, nie torturuj biednego Kreuza takimi wizjami, miej wzgląd na jego równowagę psychiczną ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:38, 19 Paź 2008 Temat postu:

Tak się tylko w sumie pytam o jakość waszych ciast a wierzę że wyszły świetnie, bo o ile lubię się krzątać po kuchni to jednak w sprawie pieczenia ciast jestem cieńki bolek a tak naprawdę to nie chcę podejmować nawet walki z blachą i piekarnikiem. Wolę spróbować produktów innych Rock ya :supz:

Ostatnio zmieniony przez Kreuzburg dnia Nie 16:40, 19 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Madeline
Personal Photographer
Personal Photographer


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:15, 02 Gru 2008 Temat postu:

Jedną z moich ulubionych potraw jest pizza. Ostatnio w pracy zamawiamy ją często, wypróbowaliśmy wiele różnorakich pizzerii, ale żadna mi tak w 100% nie podpasowała. Pomyślałam, że sama w domu sobie któregoś dnia zrobię. Mam już wiele różnych przepisów, ale czy zna ktoś naprawdę sprawdzony przepis na dobrą, włoską pizzę? Oczywiste jest, że aby mieć na talerzu taką prawdziwą, trzeba ją upiec nie w zwykłym piekarniku, ale specjalnym piecu, ale może ktoś ma taki przepis, żeby w domowych warunkach wyszedł fajny placek, choć trochę pachnący Włochami Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 28 Paź 2007
Posty: 3628
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:30, 02 Gru 2008 Temat postu:

edit

Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Sob 14:57, 25 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ali
Żołnierz Północy
Żołnierz Północy


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 1144
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Police
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:05, 02 Gru 2008 Temat postu:

Co do pizzy, to co powiem zapewne niektórych rozbawi, ale pizza z Biedronki górą! Mr. Green , ale ta na grubym cieście 1kg. Wiecie co jadłem różne pizze, ale żadna mi nie smakowała tak jak ta. Oczywiście, trzeba trochę nakroić swoich smakołyków do niej, bo szczerze mówiąc nawet ser jest ciężko na niej znaleźć Wink ale same ciasto jest w porządku. Ustawiam mikrofale na 6minut, daje moc 40% i mam taką super pizze, że wszystkie restauracje się chowają Wink mięciutka przede wszystkim, nawet moja babcia, która ma protezę pochłaniała ją czym prędzej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ashka
Elf Folk
Elf Folk


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 1192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:30, 03 Gru 2008 Temat postu:

Ja chodzę do pobliskiego DaGrasso i bardzo lubię serwowaną tam pizzę. Akurat dzisiaj byłam i za 8zł obżarłam się - aż nieprzyzwoicie...
Co do przepisu to proponuję posmarować ciasto (przed nałożeniem składników) ulubionym rodzajem pesto - taki mój mały sekret Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sandra
Lithium and a Lover
Lithium and a Lover


Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 357
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lost Angeles (Warszawa)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:31, 04 Gru 2008 Temat postu:

A ja nie lubię pizzy Razz
Dziś zjadłam sobie na śniadanko kaszkę Smakija o smaku cynamonowym. Pycha! Na obiad odgrzałam sobie moje ulubione danie meksykańskie Frosta Very Happy Ogólnie to uwielbiam przygotowywać jedzenia dla kogoś, ale jeśli mam zrobić coś tylko dla siebie to mi się nie chce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 14:04, 09 Gru 2008 Temat postu:

Exclamation Uwaga uwaga Mr. Green

Podaję przepis na Szarlotkę Palce Lizać Mr. Green
Kiedy zapach tego ciasta zacznie rozlegać się po waszym domu, będziecie w siódmym niebie, a jak skosztujecie to chyba w dziesiątym będziecie Rolling eyes

Składniki:

500g mąki tortowej doskonałej
250g masła 82% tłuszczu
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
łyżka mleka
bułka tarta ( nie wchodzi w skład masy ciasta)
150g cukru
1.5kg jabłek kwaskowych (najlepiej antonówki, aczkolwiek trudno dostać, może być np. szara reneta)
przyprawa do szarlotki "Kamis", zawiera ona m. in. cynamon i imbir.

Exclamation UWAGA: proporcje w/w składników odnoszą się do mniejszych blaszek, jeśli chcemy upiec dużą blachę szarflotki, należy podwoić proporcje.

Przygotowanie:


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przesmażyć w rondelku podlewając wodą aby się nie przypaliły, na koniec dodać przyprawę do szarlotki wedle uznania, ewentualnie łyżeczka cukru (ja nie dodaję cukru, a przyprawy sypię 2 czubate łyżeczki).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać w nią masło, następnie dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Exclamation UWAGA: gdy ciasto jest zbyt suche i nie chce się wyrobić należy wprowadzić modyfikacje Mr. Green ja zazwyczaj dodaję jeszcze odrobinę śmietany lub dodatkowe żółtko, ewentualnie odrobinę wody mineralnej.

2/3 wyrobionego ciasta rozwałkowujemy i układamy w blaszce wcześniej wysmarowanej tłuszczem (masło, margaryna lub oliwa-obojętnie) i obsypanej bułką tartą. W razie braku wałka można zrobić wyklejankę Mr. Green
Na wyłożoną ciastem blaszkę przekładamy ostudzone jabłka, posypujemy odrobiną bułki tartej i przykrywamy pozostałą częścią ciasta w której robimy kilka dziurek widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Ja ustawiam piekarnik na grzanie "góra dół" i piękę ok 25minut.

Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło, posypana cukrem pudrem, podawana z lodami śmietankowymi.

Smaczego Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:32, 09 Gru 2008 Temat postu:

No ciekawy przepis Dark Side. A jeszcze niedawno narzekałaś że boisz się zatruć współdomowników Very Happy Skąd taka metamorfoza ? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkSide
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 979
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 21:37, 09 Gru 2008 Temat postu:

Ano stąd, że postanowiłam nadrobić braki w pewnych dziedzinach, a gotowanie jest jedną z nich Mr. Green

Aktualnie jestem na etapie eksperymentów z pieczonymi mięsami i krokietami Mr. Green Wszelkie wskazówki i przepisy mile widziane Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cameloth
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 8:11, 10 Gru 2008 Temat postu:

Jeśli chodzi o krokiety to lubię tylko z mięsem no i oczywiście barszcz czerwony do tego Smile A ja ostatnio zajadam się kaszanką, uwielbiam to danie, szczególnie domowej roboty i z wątróbką.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kaska_tarja
Paramour of Mephisto
Paramour of Mephisto


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 3932
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:07, 10 Gru 2008 Temat postu:

A jak tam Wasze przygotowania do świąt? Macie może jakieś ciekawe przepisy na dania które można by zaserwować na wigilijny stół? Jak co roku szukam jakiś ciekawych nowości - rutyna zabija Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Viento
Obieżyświat
Obieżyświat


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 996
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Neverland
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:26, 10 Gru 2008 Temat postu:

My idziemy na Wigilię i święta do moich rodziców i do mamy Tomka więc nic nie gotuję. Strasznie mnie to cieszy bo gotowania serdecznie nienawidzę. Za to upiekę pyszny piernik, taki z prawdziwego zdarzenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cameloth
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 6:47, 11 Gru 2008 Temat postu:

Na Śląsku jada się moczkę, nie wiem jak u Was ale to jest takie coś ze zmoczonego piernika, do tego wsypuje się rodzynki, czekoladę pokrojoną w kostkę, orzechy, różne suszone owoce itp. co nam w łapy wpadnie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kreuzburg
Auringonpimennys
Auringonpimennys


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2982
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kuusankoski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:17, 11 Gru 2008 Temat postu:

No Cameloth to coś na wzór ukraińskiej kutii (choc piernik zastępuje tu mak). Brrrr ja osobiście tego bym do ust nie wziął Guy with axe Jeśli chodzi o mnie to na Święta robię tylko potrawy rybne, bo tak prawdę mówiąc, w tym jestem dobry. Więc tradycyjnie karpik smażony, z tą różnicą że panierka jest z bułki tartej z dodatkiem pokruszonych płatków kukurydzianych bądż ziarna sezamu. Pstrąg jeśli takowego posiadam to tylko faszerowany wątróbką. A szczupak czy sandacz pieczony w rękawie z rosołkiem warzywnym i warzywami rzecz jasna. No i oczywiście co robię zawsze i co mi wychodzi też w miarę dobrze to kaczka pieczona z jabłkami :supz: Jabłka nadają mięsku kaczemu specyficzny delikatny smak, no rewelka, jeśli oczywiście dysponujemy kaczką swojską a takową zawsze załatwiam od kolegi mieszkającego na głębokiej prowincji Rock ya
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Madeline
Personal Photographer
Personal Photographer


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:26, 17 Gru 2008 Temat postu:

Ja niestety w świątecznych potrawach nie jestem mocna, zdaję się kompletnie na moją rodzinkę. Bardzo lubię ryby, więc już się cieszę na rybną ucztę - śledziki i smażonego karpika Wink
A ja dzisiaj z racji dnia wolnego postanowiłam zrobić burzę w kuchni Wink Weszłam do niej i siedziałam tam całe popołudnie. A jak się zrelaksowałam i odstresowałam Mr. Green Zrobiłam dziś takie oto pyszności:
1) moją ukochaną zupę pomidorową w stylu włoskim
2) na drugie danie - kurczaka w piwie z ryżem
3) sałatka makaronowa z pieczarkami i cebulką podsmażaną, sosikiem pomidorowym, serem feta, czosnkiem i zieloną pietruszką.

Polecam te potrawy, pychota Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Child Of Bodom
Son of Valhalla
Son of Valhalla


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 1860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pallet Town
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:30, 17 Gru 2008 Temat postu:

A ja umiem zrobić omlet Mr. Green rozwijam się kulinarnie i choć jeszcze nie jest idealny, ale metodą prób i błędów dojdę do perfekcji w końcu i wezmę się za trudniejsze rzeczy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
margolcia
Wyznawca
Wyznawca


Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Czw 14:02, 18 Gru 2008 Temat postu:

Ja jak ostatnio robiłam omleta to jedną część miałam
całą na czarno przypaloną xD

Jak na razie moim specjałem są kotlety, ziemniaki i mizeria
oraz spaghetti. No, ale dopiero się uczę gotować :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Forum Winter Storm Polska Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 16, 17, 18  Następny
Strona 7 z 18


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin